Moltes són les coses que s’han escrit, sentit i vist sobre la pantanada que va cobrir d’aigua, un 20 d’Octubre del 1982, les poblacions que ocupen el vast territori des de la Canal de Navarrés a la Ribera. Va ser un esdeveniment que va colpejar diverses esferes de la realitat: la natural, amb els condicionants catastròfics que es varen conjuntar per al fatal desenllaç; les físiques i econòmiques, amb la pèrdua de cases, bens i negocis que varen suposar la roina per a moltíssimes famílies, i les emocionals. Eixa sensació de pèrdua d’identitat com a poble, que va arrancar d’un mos tot el que significa per a un ésser humà la petjada del pas del temps, les tradicions i les vivències, en definitiva un habitat.
La reflexió en “ Absència, presència en l’habitar contemporani ” va ser la primera pedra del projecte HABITARE i va anar dirigida a la idea de l’habitar contemporani com a l’ocupació d’un espai, i com s’ha perdut progressivament la connexió humana per la construcció de barreres arquitectòniques o tecnològiques que han creat un mon més estructurat i menys espontani. Cóm eixa possessió s’imposa i cóm els llocs perden personalitat cap a una perfecció que els deshumanitza.
Quin ha sigut el desenvolupament de l’habitar en aquestes comarques des d’aquella tardor del 82 fins a l’actualitat? La repercussió que va tindre la pantanada, va ser diferent a lo ample de localitats disperses en un àrea de 50 km de territori, però una localitat va desaparèixer físicament: Beneixida. Aquesta localitat va ser reconstruïda, en una nova destinació a pocs kilòmetres de l’emplaçament original, mutilant el seu temps històric i natural en un context.
A partir d’aquest exemple més dràstic se vol parlar de cóm aquesta localitat, i la resta d’afectades, s’han refet i quin ha sigut el peatge que han tingut que pagar davant la reestructuració del seu espai.
La consideració material precedent, vol donar cabuda també a un raonament més basat en l’aspecte emotiu, que parla sobre la vinculació afectiva que va nàixer de manera natural entre els pobles durant aquells dies, setmanes, anys…